Een ontwikkelingsgericht 2017 toegewenst!

Gelukkig nieuwjaar!

Het nieuwe jaar is begonnen. We markeren het met mooie rituelen. Oliebollen en appelflappen, champagne, aftellen, vuurwerk… En we wensen elkaar het goede toe. “Gelukkig nieuwjaar! De beste wensen! Alle goeds voor het nieuwe jaar!”

En dan glijden we met elkaar over de jaargrens het nieuwe jaar in. In een wereld vol brandhaarden, waarin overweldigende overvloed en dramatisch leed soms heel dicht bij elkaar komen. Waar we soms liever even vergeten en waar we inderdaad wel wat geluk kunnen gebruiken.

“Dank je wel! Ook voor jou!”.

Tussen maakbaarheid en determinisme

Het zou zomaar kunnen dat dit ritueel ons op een spoor zet van determinisme. Wat je in het nieuwe jaar wel of niet gaat overkomen is een kwestie van geluk. Het gaat zoals het gaat, en mogelijk zit het mee. Jij hoopt en wenst dat het mij meezit, en ik doe hetzelfde voor jou. En nu afwachten maar. En als mens zijn we daarin passief, ontvangend. We zijn geen actor in het geheel.

Ik geloof echter dat er meer te doen is dan afwachten of het geluk ons tegemoet komt. Voor alle duidelijkheid, ik geloof evenmin in het idee dat de toekomst maakbaar is, zo van: als je maar wilt dan kan alles. We hebben veel niet in de hand. Omstandigheden als ziekte of terreur kunnen ons zomaar treffen. Nee, wat mij betreft zit de waarheid in het midden; er kan van alles gebeuren, mij kan van alles overkomen, ik kan echter altijd bepalen hoe ik daar mee omga (naar Victor Frankl).

Vanuit een ontwikkelingsgericht perspectief kan je vervolgens altijd de vraag opnieuw stellen: waar sta ik nu en waar wil ik naar toe? Wat vraagt dit van mij? En dan kan je daar je keuzes op baseren. Die vragen kan je je stellen bij moeilijke situaties, maar ook als het geluk je toelacht.

Jij bent de omstandigheden

Besef je je trouwens dat je als medemens, als het gaat om geluk, jouw bijdrage kan leveren aan het groter geheel? De ander, die jij geluk toewenst, hoef je niet aan zijn lot over te laten. Voor die ander ben jij een actor, onderdeel van ‘de omstandigheden’ die bijdragen aan zijn of haar welbevinden. Als je iemand een gelukkig nieuwjaar wenst, schuif je jouw verantwoordelijkheid dan af naar het lot? Dat Iets of Iemand zorgt voor het grote geluk? Of neem je zelf ook verantwoordelijkheid om daar een steentje aan bij te dragen? Misschien is het een idee om je jezelf eens af te vragen wat je zelf gaat bijdragen aan het geluk dat je anderen toewenst of inmiddels hebt toegewenst.

Ontwikkelingsgericht!

Ontwikkelingsgericht het nieuwe jaar in: wat wil je dit jaar gaan doen, hoe ga je om met nieuwe onvoorziene omstandigheden die ongetwijfeld op je pad gaan komen, aan het ‘gelukkig nieuwjaar’ van wie wil jij bijdragen?

Reken maar dat je over een jaar een ander mens bent. En zo bepaal je zelf, voor een klein en bescheiden beetje, wie dat is.

de vork

Interessant? Deel deze pagina!

Plaats een reactie